Néhány szó Zentáról, kedves városunkról úgy, ahogyan mi látjuk! Számunkra a város a Tiszamente egyik legszebb, mondthatnánk A legszebb, gyöngyszeme. A hídon átérve szinte azonnal a város központjába érkezünk, és ettől olyan érzésünk támad, hogy ebben a barátságos forgatagban nekünk is részt kell venni. Gyors sürgés-forgás az utcákon, azonnal részévé válunk a városnak. A Városháza nagyságával és számtalan ablakával tekint a kíváncsiskodókra. A város szívében, a Városháza előtt, helyezkedik el a park. Fiatalok, gyerekek, idősek, szerelmesek sétálnak itt az akár 100 éves fák alatt. A zentaiak lelkében ott van a park iránti szeretet. Mindenkinek van néhány szép emléke, ami egy adott helyhez kapcsolódik a parkban. Az enyém például az a gyönyörű májusi szombat, amikor az esküvői képeinket a már ébredező gesztenyefák allatt, és az éppen virágzó tulipánok mellett készítették el. Vagy az a szép nyári délután, amikor a kislányom talán első lépéseit épp a park füvén tette meg. Feledhetetlen. A parkot számtalan kisebb-nagyobb üzlet övezi, valamint a Múzeum, Színház, a Szent István kápolna és a Pravoszláv templom. A Városháza háta mögött található a piac. Naponta összegyűlnek itt a zentai és környékbeli termelők és a szebbnél szebb, friss termékeiket kínálják. Itt biztosan összefuthatsz bármikor egy régnemlátott ismerőssel.

Továbbhaladva a barátságos utcákon elérünk a Papuli étteremhez, amely már 40 éve működik. Kellemes itt megpihenni, ebédre elfogyasztani a kiváló halászlevet túróscsuszával. Fenséges! Vagy válogathat a házias konyha gazdag kínálatából, bárhogy is választ, biztosan elégedett lesz!

Sétálgatva tovább a város utcáin elhaladunk a Tehetséggondozó gimnázium majd később a Gimnázium épülete mellett. Mindkettő városunk jó hírnevét öregbíti, valamint a város többi iskolájával karöltve jellemzi a színvonalas oktatást és a fiatalok jövőjét. A városban sétálgatva több új mellszobor mellet is elhaladunk, ezek a szobrok Zenta város híres szülötteit ábrázolják. Stevan Sremac szintén városunk szülötte, akinek szülőháza megtekinthető. A „Sremac ház” mellet elhaladva kiérünk Zenta talán legszebb helyére, a tiszapartra. Megnyugtató és lélekben felemelő érzés a gesztenyefák alatt sétálni. Nincs szebb tiszapart a zentainál! Tavasszal, amikor a gesztenyefák virágoznak a tiszapart megtelik mert mindenki gyönyörködik a fehér és a nagyon ritka és különleges piros virágokban. Nyáron a fák dús lombozata hűsítő menedéket ad a forró napsugarak elől. Ősszel gyerekek sokasága gyűjti a lehullot gesztenyét és futkározik a csörgő leveleken. Télen a Tisza és a fák ködbe burkolóznak, de a nap enyhe sugarára megmutatják nagyságukat!

Sok-sok szépséget átugorva a legrövidebben így látjuk mi Zentát!

Városunk honlapján még sok érdekességet talál!